Etický rozcestník, který šetří váš čas, peníze, životní prostředí a vše živé.
Laskavé nákupy
Netestovaná kosmetikaNetestovaná drogerieRostlinné potravinyInspirativní knihyPomocníci do kuchyněEtické doplňky stravyUdržitelná módaUdržitelná domácnostVegan svatba a oslavaOblíbené a vyzkoušenéPrase je kámoš
Laskavé nákupyLaskavé firmyVýživa a zážitkyChci pomáhatKe čteníO násVaše nápadyKontaktyKde nás najdete
Prase je kámoš
Prase je kámoš s.r.o.
Bělehradská 858/23 Praha 2 Vinohrady 120 00
IČO: 21804931
+420 773 000 998info@prasejekamos.czPrase je kámoš © 2025. All rights reserved
19. 7. 2025
Věděli jste, že...
rostlinná strava není synonymem veganství?
Veganství je životní filosofií a u výběru potravin nekončí. Rostlinná strava je cesta, jak dát tělu, co potřebuje. Měla by tvořit hlavní část našeho talíře. Podle doporučení WHO a většiny konzervativních odborných institucí by mělo být 70–80 % objemu jídelníčku tvořeno rostlinnými potravinami. Jsou zdrojem nejen vlákniny, ale také vitamínů, minerálů, fytonutrientů a antioxidantů, které tělo používá k regeneraci, ochraně buněk a imunitní rovnováze.
Pro zajímavost.
Co se stane, když rostlinnou stravu pustíme do života?
Podpoříme růst bakterií, které chrání naše střevo, snižují záněty a produkují ochranné látky jako například butyrát. Mikrobiom je náš skrytý parťák a nejraději baští pestrou rostlinnou stravu plnou zeleniny, ovoce, celozrnných produktů a luštěnin. Bakterie ve střevě potřebují fermentovatelné nestravitelné sacharidy, tedy látky, které neumíme strávit a dostanou se do tlustého střeva neporušené. Bavíme se zejména o rozpustné vláknině, prebiotických oligosacharidech (například z luštěnin) a rezistentních škrobech (například v celozrnných obilovinách). Pestrost je klíčová..
V American Gut Project (největší komunitní projekt sběru dat o mikrobiomu, byť ne randomizovaná studie) se ukázalo, že lidé s nejpestřejším a nejzdravějším střevním mikrobiomem konzumovali minimálně 30 různých druhů rostlin týdně. Počítá se ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy, semínka, bylinky i celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny.
Kapsle s probiotiky nezachrání špatný jídelníček. Mnoho z nich se do střeva nedostane v živé formě a ani ty přeživší nedokáží „přespat“ ve střevech dlouhodobě. A hlavně potřebují pestrý substrát, kterým se mohou živit - různorodá prebiotika. Kvalitní a pestrá rostlinná strava zůstává nejlepším zdrojem prebiotik i cestou ke zdravé a stabilní střevní mikrobiotě.
Talíř plný rostlinných potravin zasytí, stabilizuje hladinu cukru a poskytne dlouhodobou energii, aniž by nás přetížil prázdnými kaloriemi.
Rostlinná strava přispívá ke snižování cholesterolu, krevního tlaku i váhy. A protože špatnou stravu „nejde vycvičit“, platí to i pro sportovce. Sport je skvělý, ale bez vhodné stravy nefunguje optimálně pro celkové zdraví.
Každý krok se počítá.
Důležité je začít. Přidat ovesné vločky s ovocem a ořechy místo snídaně bez vlákniny. Porci zeleniny k obědu a večeři. Zapojit do jídelníčku luštěniny, tofu nebo tempeh. Vyzkoušet luštěninové pomazánky, přidat luštěniny do krémových polévek a salátů, vyzkoušet zeleninové nebo fazolové karbenátky. Fantazii se meze nekladou.
Co si pohlídat?
U čistě rostlinné stravy je nezbytné suplementovat vitamín B12. Je to taková „daň“ za hygienické standardy dnešní doby. Vyplatí se také hlídat příjem vápníku, vitamínu D, jódu a omega-3 (to určitě doporučujeme i při smíšené stravě). Při dobře sestaveném jídelníčku založeném na celistvých rostlinných potravinách, to ale není žádná raketová věda.
Co zmínit závěrem?
Pokud si nejste jistí, jak na to, nevíte, jak jídelníček dobře poskládat nebo hledáte inspiraci na recepty, můžete se na nás obrátit ZDE. Rádi pomůžeme.